Az egyre csak emelkedő energiaárak mellett nagyon oda kell figyelni arra, hogy miből mennyit fogyasztunk, egyrészt azért, mert ez havi szinten a pénztárcánk számára sem mindegy, másrészt pedig felelős állampolgárként a pazarlás nem elfogadható.

Nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne terheljük feleslegesen a bolygót, első körben érdemes a vásárlási szokásainkat megregulázni. Emiatt persze ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, hisz a médiának és a körülöttünk zajló piaci folyamatoknak is köszönhető az, hogy egy fogyasztói társadalomban élünk. A rengeteg megvásárolt ruha, az évente cserélt mobiltelefon, és a Kínából rendelt raklapnyi - használatlan - kütyü azonban olyan karbonábnyomot jelent, ami hosszú távon teljességgel fenntarthatatlan.

Ezt a problémát a legkönnyebb tudatos hozzáállással kezelni. Csupán döntés kérdése, hogy egy mobilt nem egy, hanem négy-öt éven keresztül használunk, ahogy arra sincs semmi szükség, hogy tíznél több ingünk legyen, és csak azért vegyünk újabb darabokat, mert kijött az új őszi kollekció.

Persze - főképp műszaki cikkek esetében - valahol érthető, hogy miért így cselekszünk. Egyrészt a cégek tűpontos tervek alapján adják ki az újabb és újabb modelleket, pont annyi újítást eszközölve, hogy amiatt már elgondolkodjunk a cserén, még úgy is, hogy az valójában nem lenne indokolt.

Ennél azonban nagyobb gond, hogy a tervezett elavulás jelensége egyre inkább észrevehető. Míg régebben tényleg úgy gyártották ezeket a gépeket, eszközöket, hogy azok a lehető legtovább kiszolgálják a vásárlót, ma már ez általában nem cél. Sokkal fontosabbá vált, hogy időnként újra és újra vásároljunk, ennek oltárán pedig akár a javíthatóságot is képesek beáldozni.

Ez ellen a legkönnyebben úgy tehetünk, ha vásárláskor a megbízható, prémium minőséget választjuk - persze ez sem mindig garancia a sikerre -. Keressük az olyan megoldásokat, ahol nagyon hosszú a garanciaidő - akár 10 év -, és fogadjuk el, hogy azért, hogy ne kelljen hamarosan cserélni a gépet, bizony nagyobb árat kell fizetnünk. Azonban nem csak mi járunk jól azzal, ha a lassan megszokott 3-4 éves csereperiódus jócskán kitolódik. Hatalmas könnyebbség ez a bolygó számára is, hisz fele - vagy harmad - annyi szemét keletkezik így,