Fiatalként az emberek többsége úgy van az életbiztosítással, mint a nyugdíjmegtakarítással: ejj ráérünk arra még!
Félre ne értsetek, jómagam is pontosan ilyen (őszintén szólva kissé felelőtlenül) gondolkodtam nagyon sokáig, ezernyi fontosabb dolgot tudta volna mondani álmomból felkeltve is, mintsem valamiféle biztosításra, vagy megtakarításra "elherdálni" a kevéske kis pénzem.

Holott a nyugdíjmegtakarításra is egyre inkább szükség van, hisz aki most 30-40 éves, annak jó eséllyel az állami nyugdíja már csak száraz kenyérre és vízre lesz elegendő, ha nem gondoskodik aktív kereső korában a késői évekről, akkor nagyon keserű meglepetések érhetik.

De ezt talán már többen belátták, hisz ez mégis csak egy megtakarítási forma, ahol a befizetett pénzünk gyarapodik - még ha egy nagyon távoli cél érdekében is-.

Az életbiztosítás már más tészta, főképp a kockázati életbiztosítás. Ezek ugye olyan biztosítások, amiknél csak fizetünk, fizetünk, hónapról-hónapra, és amennyiben nem történik káresemény, akkor a szerződés majd egyszer csak (kifizetés nélkül) megszűnik. Éppúgy, mint egy lakásbiztosítás, vagy egy autó kötelező esetében.

Felesleges. Vetettem oda pár évvel ezelőttig. Aztán megszületett az első gyermekem és a véleményem gyökeresen megváltozott.

Szóval most arra kérlek téged kedves olvasóm (anélkül, hogy bármilyen konkrét biztosítást ajánlanék, szóval semmi szponzorált dolog nincs ebben), hogy ülj le egy pillanatra és gondold át: ha holnap a fejedre esne egy zongora, akkor akiket hátrahagynál, azoknak lennének anyagi gondjaik a te kereseted kiesése miatt?

Ha holnap rákbetegséget diagnosztizálnának nálad, vagy lerokkannál, akkor a többletköltségek/bevételkiesés/táppénz miatt bajba kerülnél?

Amennyiben a válaszod igen, akkor jöhet a következő lépcsőfok: keress meg egy jó biztosítóst (vagy használd a kiszámolós lehetőséget, annál jobbat úgysem találsz. És nem, ez még mindig nem szponzorált tartalom) és nézz körbe, hogy milyen biztosítás fedezi a legnagyobb félelmeid.

Mert az életbiztosítás akkor a legjobb, ha az ablakon kidobott pénz. Mert az azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben.

De akármennyire is vigyázol magadra, a véletlen mindig ott ólálkodik a sarkon és bárkivel, bármikor megtörténhet a baj. Akkor pedig jobb, ha felkészülten ér, és a legrosszabb esetben a gyász mellett nem hagysz hátra megoldhatatlan problémákat.