Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy családi házban éltek, vagy esetleg a társasházi lét mellé béreltek, vagy fértek hozzá egy kisebb földterülethez, akkor bizonyára többször elgondolkodtatok már azon, hogy mégis milyen növényeket lenne érdemes termeszteni.
Az is egy lehetőség persze, hogy csak dísznövényekkel és virágokkal halmozzuk el a földterületet, azonban sokakban előbb, vagy utóbb felmerül a kérdés: nem lehetne esetleg valóban hasznosítani a rendelkezésre álló kertet?
Nem lehetne valami olyat termeszteni, ami a család számára valódi hasznot hoz? Olyan zöldségeket megtermelni, amikből sok fogy, vagy épp túlságosan drágák az üzletben?
Nem lenne szuper, ha nyáron a saját paradicsomunkat ehetnénk?
Nos az biztos, hogy ez egy remek ötlet, és sokan neki is vágnak, amint lehetőségük adódik, azonban egy-egy nagyobb kudarc könnyen az ember kedvét szegheti és egy életre felhagy a kiskerti gazdálkodással.
Pedig a fokozatosság elvét betartva a kezdeti sikerélményekkel bizony ez egy remek hobbi, csak érdemes nagy körültekintéssel nekiállni és az első évben, években olyan növényekkel próbálkozni, amik jóval megengedőbbek és nem annyira érzékenyek.
De melyek is ezek a növények?
Nem véletlen említettem a saját paradicsomot: ez a zöldség (ami amúgy gyümölcs) az egyik legkönnyebben termeszthetők közé tartozik. Ha valóban biztosra akarunk menni, és hát eleinte miért is ne akarnánk, akkor egyből úgy állunk neki, hogy kifejlett palántákat veszünk, és az ültetés után csak a megfelelő locsolásról kell gondoskodnunk, majd jöhet is nyáron a termés betakarítása és büszke paradicsomszeletelés.
Ugyancsak kis odafigyeléssel könnyedén lehet saját hagymánk, sárgarépánk, de nagyanyáink kertjének szinte összes növénye alapvetően könnyedén életben tartható.
A spenót például, amely szép sorokba vetve a szemnek is impozáns látvány, de hasonló egyszerű feladat a cukkini, illetve a padlizsán termesztése is.
Ha uborkára fájna a fogunk, azzal sincs sok gond, mindössze arra kell figyelni, hogy a megfelelő vízmennyiséget kapja, ellenkező esetben keserű lesz a végeredmény.
Ha rendelkezünk elegendő hellyel, akkor egy kicsit nagyobb fába is vághatjuk a fejszénket, és olyan kevésbé megszokott projektekbe is belevághatunk, amelyek csak pár év alatt hoznak eredményt: a saját egres, vagy épp ribizli bokor, de a málna is jó kísérletezni, hisz mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy mekkora büszkeség lesz majd pár esztendő múlva, amikor a sajátunkat esszük.
Amennyiben az elsődleges célunk a haszon, akkor maradjunk a jó öreg klasszikusoknál (főképp, ha tényleg nem túl nagy a kert), hisz mindig hagymából és burgonyából fogy a legtöbb, így ez esetben termesszük ezeket. Mellé mehet paradicsom, esetleg paprika, fokhagyma, ha ezek megvannak, akkor a konyhánk alapját már meg is termesztettük otthon.
Sikerekben gazdag kertészkedést kívánok, remek terméssel és sok örömmel!