Koronavírus idején rengeteget hallani a megfelelő óvintézkedésekről és az elővigyázatosságról. Rendkívül fontos, hogy ha mindenképpen szükséges kimozdulnunk a lakásból és nem tudjuk máshogy megoldani a elintéznivalókat, akkor tartsunk megfelelő távolságot a többi embertől és amennyiben tehetjük, használjunk maszkot, illetve gumikesztyűt.
Fontos azonban tudni, hogy a maszk és a gumikesztyű felvétele mellett legalább ilyen fontos azok szakszerű használata is. A maszkot mindig csak az előírt ideig használjuk, ameddig biztonságosan véd, a gumikesztyűt pedig használat után dobjuk el.
Ügyelnünk kell arra is, hogy a maszk viselése megfelelően történjen. A legtöbb ember eddig nem volt rákényszerítve a maszk használatára, így az furának tűnik és a felhelyezés sem biztos, hogy tökéletes.
Ennélfogva megtörténhet, hogy sokszor az arcunkhoz nyúlunk megigazítani a maszkot, amit nem szabad, hisz a kezünkről így felvisszük a kórokozót az arcunkra. Gyakoroljuk otthon a maszk szakszerű felhelyezését és hordását, hogy "éles" helyzetben már ne okozzon problémát.
Ugyanakkor a kockázatokat csökkenthetjük más módon is, legfőképpen úgy, ha a lehető legkevesebbet megyünk ki a lakásból. Természetesen vannak olyan feladatok, amelyeket lehetetlen elintézni másképp, azonban a leggyakoribbnak számító bevásárlás az ma már nem ilyen.
Ez itt nem a reklám helye, így nem nevezek meg szolgáltatókat akik ezzel foglalkoznak, de egy villámgyors google kereséssel találtok jó pár ilyen lehetőséget.
Emellett a nagy áruházláncok is egyre inkább bevezetik ezt, nektek csak össze kell állítani a kosaratokat és azt kihozzák, sőt, amennyiben esetleg nincs valamilyen rendelt termék, akkor azt előzetes egyeztetés után helyettesítik a számotokra megfelelővel.
Persze az emberek nagy részében a házhoz szállítós szolgáltatás még leginkább a nagyobb, vagy más típusú (műszaki, ruházati) termékek esetében jut eszükbe leginkább, de higgyétek el, ezek a szolgáltatások már kinőttek a gyerekcipőből.
Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a mostani nagy érdeklődésre való tekintettel nem árt ha előre gondolkodtok és nem akkor rendeltek, amikor már teljesen kifogyott az éléskamra.
Végül még megemlíteném, hogy nem csak az ételek esetében alkalmazhatjátok ezt az eljárást, de már a legnagyobb drogériai láncok is biztosítanak ilyen lehetőséget.
Ne feledjétek: minél kevesebb a kontaktus, annál kisebb a valószínűsége a megfertőződésnek.
Vigyázzatok magatokra!