Miután az Apple némiképp felhasználó (pénztárca) barátibb módba kapcsolt, eljött az ideje, hogy pár mondatban körbejárjuk: melyik iPad a legjobb választás most, 2020 tavaszán.
Tudom, hogy most az olvasók egy része felhördül és automatikusan rávágja, hogy: leginkább semelyik, de ezzel röviden azért vitatkoznék.
A (jó) táblagép olyan, mint az okosóra: amíg nincs az embernek egy, addig csak a száját húzza, hogy mégis mi értelme egy ilyen kütyünek, nem jó ez semmire, ott van a notebook/asztali gép, mégis mi a fenének kellene mellé egy tablet, pláne borsos áron? (órának pedig ott a hagyományos, amiben elég kétévente elemet cserélni, vagy ugye automatikus, mégis minek a kézre egy olyan óra, amit naponta-kétnaponta tölteni kell).

Nos ahogy az okosóra is napok alatt az életünk részévé válik és félembernek érezzük magunkat nélküle miután megszoktuk, úgy egy jól megválasztott tablettel is ugyanez a helyzet és egy-két hét után azt vesszük észre, hogy napokig be sem kapcsoltuk az elsődleges gépet, csak a táblagépet nyomkodtuk.

Az a terve ugyanis meglepően jól működik az Apple-nek, hogy az iPad-ből MacBook pótlékot faragjon. Nyilván teljesítményben és szolgáltatások tekintetében meg sem közelítik a notebookot a táblák, a varázsuk nem is ebben rejlik. A titok az, hogy ennek ellenére a mindennapi rutinfeladatokhoz viszont tökéletesen használhatóak.

Lehet persze videót vágni, animációt renderelni is, de ez azért jóval kényelmetlenebb és lassabb. Viszont ha cikket, e-mailt kell írnunk, megrendeléseket lekönyvelni, épp vektorosan rajzolni valamit, fényképet buherálni, közösségi médiát felügyelni, táblázatkezelni... nos erre maradéktalanul elég egy iPad.

Bizony még a sima A10-es chippel szerelt "sima" iPad (2019) is: a Smart csatlakozó és az Apple Pencil (1. generáció) támogatás széleskörűen használható eszközzé teszi, a 10.2"-os képernyő pedig meglepően sok mindenre elég, no persze ilyen felbontás mellett ez talán nem is olyan meglepő. A gépnek egy hátránya van: a korlátozottan rendelkezésre álló háttértár: 32 Gb manapság nagyon gyorsan betelik, pláne úgy, hogy ebből még a rendszer is jócskán lecsíp magának. Ez azonban külső pendrive-val okosan bővíthető, az ár pedig mindenért kárpótol: 110-120 ezer forint környékén hazavihetjük: ezért az árért csak nagyon alsókategóriás notebookokat vehetünk és a mobilitás, a ceruza (!), a 10 órás akkuidő, a parádés felbontás azért más ligába helyezi az iPadet.

Más a helyzet, ha valaki kőkeményen munkára akarja használni a tabletet: ha brutális teljesítményre van szükség, akkor már az Air is kevéskének bizonyulhat és a Pro kínálatban kell nézelődni. ott viszont már olyan árakkal szembesülünk (350-400 ezer ft), ami megkérdőjelezi a létjogosultságot és alapos megfontolást igényel, hiszen ilyen összegekért már nagy teljesítményű laptopot is vehetünk. Kérdés azonban, hogy mennyire van szükségünk az érintőképernyőre és az Apple Pencil használatára.