Mielőtt még félreértenétek, eszem ágában sincs mások zsebében turkálni, szó nincs arról, hogy forintban meghatározott összegről érdeklődöm. Azonban amikor nagyobb társaságokban előjön ez a kérdés, akkor döbbenettel tapasztalom, hogy az emberek napjainkban sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a megtakarításra, mint mondjuk pár évtizeddel ezelőtt.

Mielőtt felkapnátok a fejeteket és a szememre hánynátok, hogy persze, hogy nincs megtakarítása annak, aki egyik hónapról a másikra él, azt azért még közbeszúrnám, hogy itt a magyar átlagnál inkább picit jobban kereső emberekről van szó, nem egyszer középvezetőkről, akik 4-500 ezer forintos havi nettó keresettel rendelkeznek.

Ilyen bevétel mellett is jellemző azonban, hogy az összes pénzt felélik: évente 3-4 alkalommal mennek hosszúhétvégézni külföldre, autót cserélnek, havi rendszerességgel vásárolnak ruhákat, órákat, telefont, tabletet, laptopot. Ezek most azért emeltem ki, hogy jól látszódjon, hogy a kereset java olyan termékekre megy el, amelyekre alapvetően nem lenne szükség, hisz a másfél éves telefon még nem feltétlen csere érett, ahogy az autó 2-3 évenkénti cseréjén is rengeteget lehet spórolni.

Ahogy én látom, a fő probléma itt az, hogy ezeknek az embereknek kikapcsol a kockázatelemzésük. Hisz ha most bejön havi félmillió, akkor garantáltan (és ezen van a hangsúly) mindig így lesz, így a spórolás értelmét veszti, tartalékot képezni felesleges. Azonban a bevételeinkre nem vagyunk száz százalékos ráhatással. Jöhet egy nem várt betegség, egy gazdasági válság, ami után a szakmánk esetlegesen a háttérbe szorul és lám, már meg is vagyunk lőve, az addigi félmilliós fizetés könnyen a felére ugrik vissza, rosszabb esetben (ha csak átmenetileg is) nullára.
Ha pedig nincs megtakarításunk, akkor nagyon gyorsan egy financiális gödörben találhatjuk magunkat, ahonnan nehéz lesz kimászni. Minél nagyobb nyomás nehezedik ránk, annál nehezebb. Gondoljunk csak bele: az csak egy része ilyenkor a nehézségeknek, hogy időszakosan nincs bevételünk. De a a felhalmozott javaink is költségekkel járnak: az autót javítani, biztosítani, tankolni kell, a telefonszámlát fizetni kell, a rezsi sem várhat.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha ehhez mindenki (aki teheti) tudatosan állna hozzá és képezne egy vészhelyzeti tartalékot, ami legalább 6 hónapra fedezi a legfontosabb kiadásokat. Például ha saját lakással rendelkezünk, aminek a rezsije 50 ezer forint havonta, emellett van egy 10 ezres telefonszámlánk, 20 ezres hitelünk, akkor étkezéssel együtt 120 ezer forint az a minimum havi összeg, amiből ki tudunk jönni úgy átmenetileg, hogy ne kelljen lemennünk mínuszba, vagy épp költsön kérnünk.

Azaz ha van félretéve 7-800 ezer forint, amihez nem nyúlunk, akkor nyugodtabbak lehetünk, hisz történjék bármi, egy jó fél évre biztosítva vagyunk, az idő alatt pedig nyugodtan ki lehet találni, hogy merre tovább. Persze megtakarítani nem a legkönnyebb feladat, sok lemondással jár, de higgyétek el, megéri.