A nyugdíj egy igen érdekes állatfaj: az emberek döntő része nem nagyon foglalkozik vele, hiszen hol van az még, lehet meg se érem, majd akkor megoldjuk... mind hallottunk már hasonló kifogásokat, igaz?

Ez persze teljesen természetes reakció: ahogy a számunkra idegenekkel nem tudunk annyira együtt érezni, mint a hozzánk közelállókkal, így egy távoli, több évtized múlva esedékes problémát nem érzünk olyan fasúlyosnak, mint egy épp aktuálisat.

Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen nagy fegyelmezettséget igényel évtizedeken át komoly összegeket félretenni, anélkül, hogy annak előnyeit élveznénk, arról ugye nem is beszélve, hogy a hosszú nyugdíjas évek nem kőbe vésett ígéretek.

Ezzel együtt azonban az igazság az, hogy a legtöbb embernek bizony ott lesz 10-20 nyugdíjasként megélt éve majd, ami ahhoz nagyon hosszú idő, hogy az addig megszokott életszínvonalat drasztikusan leadjuk. Márpedig a jelenlegi helyzet az az, hogy mire a mostani huszon és harmincon éves generáció lesz nyugdíjas, addigra az állami nyugdíj már csak kiegészítésként lesz jelen - feltéve, ha még jelen lesz egyáltalán.

Hogy mi ebből a tanulság? Rém egyszerű: el kell kezdeni megtervezni az időskori éveket és bizony a helyzet az, hogy minél korábban (minél fiatalabban) állunk ennek neki, annál könnyebb dolgunk lesz.

Vegyünk egy alapesetet - rendkívül egyszerűen -: 30 évesek vagyunk és nagyjából évi 2 millió forintból már el tudjuk képzelni a nyugdíjas létet. Számoljunk úgy, hogy szerencsések vagyunk és 20 évig nyugdíjasok leszünk. Ahhoz tehát, hogy nyugodtan teljenek ezek az esztendők, nagyjából 40 millió forintra lenne szükségünk.

Ehhez 30 évesen elegendő, ha ha havi 25 ezer forintot félreteszünk, ez ugyanis a nyugdíjba vonulásunkkor 38 millió forint megtakarítást jelent majd. Viszont ha csak 45 évesen kapunk észbe, akkor ahhoz, hogy ugyanezt az összeget összegyűjtsük már havi 80 ezer forintot kell félreraknunk.

A különbség zongorázható, higgyétek el, a nyugdíj előtakarékoskodásnál a legfontosabb, hogy minél előbb elkezdjétek. Tudom, hogy nehéz, hogy amúgy is szinte lehetetlen beosztani a fizetéseket. De ne odázzátok el, mert a nyugdíjas éveknek a nyugodt pihenésről és nem a plusz munkáról kellene szólnia.

Ha csak keveset tudtok most félretenni, akkor tegyetek félre keveset. Hálásak lesztek érte a jövőben.