Az elmúlt évtizedekben sokat változott az emberek munkához és tanuláshoz fűződő viszonya.
Míg a múlt század második felében tartotta magát a "hiedelem", hogy lehetséges fiatalkorban nyugdíjas állásba kerülni, ez mára már kezd kikopni az emberek gondolkodásából, nem véletlenül.
Hisz ha reálisan nézzük a munkaerőpiaci helyzetet, akkor látnunk kell, hogy ma már nagyon ritka az olyan végzettség, ami élethosszig tartó jövedelmet garantálna. Persze ha valaki például orvosnak tanul, az jó eséllyel egész életre választ hivatást, de a szakmák többsége sajnos ma már egyáltalán nem garancia semmire. Ha pedig beüt a krach, például megszűnik a munkahelyünk, vagy elbocsátanak minket, és a közelben nincs másik olyan állás, ami a végzettségnek megfelelő, akkor sokan elgondolkoznak, még 30-40-50 évesen is: talán épp most jött el a pillanat, hogy tanuljak valami újat és kipróbáljam magam egy teljesen más területen.

Sokan ilyenkor a számítógépek és a számítástechnika felé veszik az irányt, hisz az addigi életüknél jóval nagyobb szabadságra vágynak, maguk szeretnék beosztani az idejüket, erre pedig valami home office végezhető IT munka lenne a legideálisabb. Ilyenkor jön azonban képbe az a kérdés, ami sokakat eltántorít: vajon hogyan tanuljanak meg egy ilyen szakmát? Iratkozzanak be egy méregdrága, ámde gyors tanulást ígérő tanfolyamra? Vagy járjanak 3-5 évig iskolarendszerű oktatásra? Esetleg magad uram, ha szolgád nincs és tanuljanak otthon, egyedül?

Nos a jó hír az, hogy mindhárom verzió működőképes lehet, azonban ebben az irányban (legyen szó programozásról, vagy éppen számítógépes grafikákról) az otthoni tanulás és rengeteg gyakorlás az a biztosan kikerülhetetlen alkotóelem.
Hogy emellett szükséges-e tanfolyamra, vagy iskolába járni?

Ez egyénfüggő. Ha őszinte akarok lenni, akkor csak azt mondhatom, hogy online minden olyan tudás elérhető, aminek a segítségével bárki megtanulhatja ezeket a szakmákat teljesen egyedül, profi szinten. Ehhez azonban rengeteg kitartásra, türelemre és időre van szükség. Cserébe ingyen van.

Ha valakinek a legdrágábból kevés van (azaz időből), akkor jó megoldás lehet egy intenzív, pár hónapos alapozó tanfolyam, ami mellett otthoni tanulással elmélyítheti a kapott tudást. Ez egy nagyon tömény tanulási forma, pár hónapig szinte reggeltől estig csak ezzel kell foglalkozni, azonban nagyon gyorsan hoz eredményt.

Én azonban azt mondom, hogy ha nem hajt minket a tatár, akkor mindenkinek érdemes legalább egyszer, egy szakmát megtanulnia magától - vagy legalább megpróbálni -, mert az, amikor mi járunk utána egy kérdésnek és mi találjuk meg a megoldást, nos annál nagyobb sikerélmény nemigen létezik. És elhihetitek: az így megszerzett tudás egy életre megmarad, nem úgy, mint a száraz tankönyvekből nagy nehézségek árán bemagolt anyag.Tanulásra fel!