Amikor még én kezdtem el személyi számítógépekkel foglalkozni, akkor nagyon más volt a világ - nem tudom, hogy hányótoknak mond ez valamit, de legyen elég annyi, hogy én az első 286-osommal meglehetősen nagy királynak számítottam.
Szóval... ez nem ma volt, annyi szent.
Aztán ahogy teltek az évek, úgy kapott egyre nagyobb szerepet az életemben a számítógép. Eleinte persze még csak a játék ment, később már az iskolához is aktívan pötyögtem, nagyon-nagyon sokáig asztali gépen, hisz akkoriban még nem volt divat a hordozhatóság, ráadásul a laptopokat az ezredforduló után még meglehetősen drágán mérték.
Pár évvel ezelőtt aztán úgy alakult, hogy aktívan számítógépes munkát kellett végeznem és bizony mivel home office-ban csináltam, az asztali megoldás egy idő után meglehetősen kényelmetlenné vált. Tudjátok, egy irodában még oké, hogy 7-7.5 órát ott ültök, de amikor elborít a meló és pörögni kell, akkor otthon bizony nem ritka, hogy 10-14 órát dolgozom, az pedig mindenképpen kényelmetlen egy asztal előtt ülve.
Ekkor gondolkodtam el azon, hogy itt az ideje áttérni egy hordozható megoldásra. Hisz mennyivel jobb lenne néha elnyújtózni a géppel, arról nem is beszélve, hogy ha prezentálni, vagy tárgyalni kell, akkor nem kell köztes megoldásokat keresnem, hanem simán vihetem magammal a saját masinámat.

Igen ám, de a kényelem semmiképp sem mehetett a teljesítmény rovására, hisz itt videovágásról, renderelésről lévén szó, a teljesítmény csökkenés egyenlő azzal, hogy sokkal több ideig tart ugyanazt a munkát elvégeznem.

Ezt egy hosszas kutatómunka követte, nekiálltam bújni a netet és megtalálni a számomra megfelelő gépet, benchmarkokat elemeztem, teszteket olvastam, videókat néztem. Aztán szép lassan körvonalazódott bennem: egyáltalán nem lehetetlen az, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

Persze a kényelemnek ára van - de ezt eddig is tudtuk. Szerencsére a technika mostanra bőven elért arra a szintre, hogy a notebookok is képesek (nevetve) hozni a szükséges teljesítményszintet, igaz még mindig valamivel (20-25%) drágábban, mint egy összeállított asztali masina.

Arról azonban már szó sincs, hogy egy noti ne lenne alkalmas videót vágni, vagy épp játszani. Brutális erő lakozik az új gépekben, és 350-400 ezer forint környékén már egyre kevesebb kompromisszumot kell megkötnünk, a határ persze a csillagos ég, az igazi nagyágyúk hétszámjegyű összegbe kerülnek, de ne ijedjetek meg: nem szükséges ennyit kiadni.

Ezt a cikket pedig az ágyon fekve, a géppel az ölemben írtam meg. Hát kell ennél több? Nem hinném.