A nagy kánikula beköszöntével sokan az ez évi nyaraláson törik a fejüket. A magyarok többségének hosszú idő óta a legkézenfekvőbb megoldást a Balaton, a magyar tenger jelenti.

Míg azonban évtizedekkel ezelőtt sokkal barátibb volt szeretett tavunk vendéglátása, mostanra már egy új trend alakult ki, ami jó ideje állandósulni látszik.

Ez pedig nem más, mint a tény, hogy a Balatonon nyaralni - saját üdülő hiányában - egyáltalán nem olcsó. Egy négyfős család esetében nyugodtan számolhatunk 15-20 ezerrel forinttal éjszakánként, nagyjából ugyanis ennyiért tudunk bérelni egy jó állapotban lévő, kényelmes, jó elhelyezkedésű családi házat a főszezonban.

Ehhez jön még hozzá az a kellemetlen tapasztalat, hogy a balatoni éttermek árai csak nagy ritkán mondhatóak barátinak.
Mert hát a nyaralás az nyaralás: persze lehet főzni minden nap, de a valódi pihenést az adja meg, ha abban az egy hétben semmire nincs gond és a háziasszony is kikapcsolódhat, nem kell a konyhában tölteni a fél délelőttöt.

Sajnos azonban egy négytagú család az ebédjét egy átlagos balatoni étteremben nehezen tudja 10 ezer forint alatt kihozni. Ez azt jelenti, hogy a szállás és az ebéd együttesen az egyhetes vakáció alatt 180-250 ezer forint kiadást jelent, erre jön rá még a költőpénz, illetve a különböző programok árai.
Ez egyáltalán nem kevés, nem csoda hát, ha a horvát tengerpart sosem látott népszerűségnek örvend.
Ha ugyanis egy picit beleássuk magunkat a keresésbe, akkor hamar rájövünk, hogy komplett - szinte tengerparti - apartmanokat tudunk bérelni ugyanezen az áron, nem egyszer akár olcsóbban is.

A másik meglepetés, hogy a horvát éttermek árai sokszor barátibbak a balatoniaknál, ráadásképp egzotikusabb ételekkel találkozhatunk, persze ez legfőképp azok számára csábító, akik szeretik a tengeri herkentyűket.

No persze a tengerpartra valahogy el is kell jutni, ez az autópálya kapuk és a nagyjából 5 órás út miatt jelent plusz költséget, de korántsem akkorát, hogy a legtöbb család ne gondolkodna el azon, hogy bizony jobban megéri ugyanazért az árért a tengerparton nyaralni, mintsem az ezer forintos lángost kikérni a Balaton parton.