A munkaerő-piacon folyamatosan változik a kereslet és a kínálat, ám ennek ellenére sokszor nem egyszerű megtalálni az ideális munkakört. Apróhirdetésekben és webes portálokon számos lehetőséggel találkozni, de ha hirtelen elveszítjük munkánkat, akkor bizony időbe telhet, míg sikerül minden szempontból megfelelő állást találni.

Van, hogy a munkakör elnyerné tetszésünket, de a fizetés már annál kevésbé, de ennek az ellentettje is lehetséges. Fontos átgondolni, hogy mit áldoznánk fel azért, hogy anyagi biztonságot teremtsünk, és mennyire lényeges számunkra a végzettségünknek megfelelő munka. Cikkünkben most sorra vesszük azokat a dolgokat, melyek figyelmet érdemelnek az álláskeresővé válás során.

Nem mindegy, miért veszítette el munkáját!

Erre már csak azért is célszerű figyelni, mert az elkövetkező állásinterjúkon minden valószínűség szerint felmerül majd a kérdés. A hasonló munkakör betöltését megcélzó állások kapcsán igen lényeges, hogy megfelelő referenciák álljanak rendelkezésre.

Anyagi tartalékok

A munka nélkül töltött időszakban lényeges, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő anyagi források. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tartalékolás és az anyagi biztonság megteremtése a dolgos hétköznapokon lehetséges. Jó esetben már rendelkezik olyan összeggel, amelyből gazdálkodhat addig, míg sikerül elhelyezkednie. Fontos, hogy ne ilyenkor időzítse a nagyobb kiadásokat és beruházásokat, ezekkel érdemes addig várnia, amíg sikerül munkát találnia.

Az önéletrajz frissítése

Alapvető fontosságú, hogy egy kész önéletrajz mindig várakozzon az otthoni számítógépen, így ha szembetalálkozik egy megfelelőnek ítélt álláslehetőséggel, akkor azonnal meg tudja azt pályázni. Amennyiben az utolsó munka után nem frissítette volna önéletrajzát, akkor célszerű ezt mihamarabb megtennie. Még így is előfordulhat, hogy egy-egy álláspályázat alkalmával aktualizálni kell azt, vagy motivációs levelet hozzáírni. A világhálón számos önéletrajz mintával találkozhat, de a sablonok inkább csak iránymutatóul szolgáljanak, ellenkező esetben azt gondolhatja az álláshirdető, hogy még egy saját önéletrajz összeállítása is gondot okozhat.

Fejvadászat és munkaerő-felvételi ügynökségek

Nem csak apróhirdetések útján érdemes keresgélni az álláslehetőségek között, hanem például a nagyobb cégek weboldalain is. A karrier menüpont alatt gyakran találhatunk aktuális álláshirdetéseket, de a szakmai fórumok és a munkaerő-felvételi ügynökségek is remek választásnak bizonyulnak. A fejvadász cégek rendszerint magasabb pozíciókba keresnek szakembereket, így ha nem mindegy, mennyiért és milyen munkát találhatsz, akkor megéri ezt a lehetőséget is szem előtt tartani. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy tisztában légy képességeiddel és a végzettséged határaival. Az ambíció szép dolog, de célszerű a számodra releváns ajánlatok között nézelődnöd.

Fókuszban az önképzés

Amikor hirtelen ránk szakad rengeteg szabadidő, akkor hajlamosak vagyunk azt hasztalanul eltölteni. Munkanélkülinek lenni korántsem felemelő érzés, hiszen folyamatosan a haszontalanság érzetével társul, hogy az anyagiak szűkösségéről már ne is szóljunk. Ilyenkor nagyon fontos, hogy rendszert vigyünk életünkbe és törekedjünk a fejlődésre.

Nem csak az álláslehetőségek utáni kutatásban merül mindez ki, hanem célszerű az önképzésre is hangsúlyt helyezni. Amíg nem talál megfelelő munkalehetőséget, addig is törekedjen a tanulásra. Remek továbbképzési lehetőségekkel találkozhatunk, és akár támogatott megoldások között is körülnézhetünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az önképzésen keresztül is olyan ismeretekhez juthatunk hozzá, melyek a későbbiekben biztosan előnyünkre szolgálnak.