A sminkipar egyik legnagyobb ágazata a rúzs, a szájfény és az ajakbalzsam gyártás. A smink termékek és egyáltalán a sminkelés királynőjének is nevezhetnénk a rúzsokat, hiszen egy jól megválasztott ajakrúzs akár a koronája is lehet a sminkünknek, mellyel az arcsmink végső simítását adjuk.

A rúzshasználat évezredekre tekint vissza, állítólag 5000 éve már a sumérek is használták, sőt, náluk még a férfiaknál is általános viselet volt, nem csak a nőknél. Ebben az időben különféle kőzetekből vonták ki a kivonható festékanyagot. Később Egyiptomban Kleopátra idejében már különféle bogarakból nyerték ki azt a színt, amelyet a fáraónő viselt az ajkain.
Később Egyiptomban egy vöröses színű algából nyerték ki a festékanyagot, ekkor már a rúzshasználat divattá vált és nem is kifejezetten a nemiség hangsúlyozására szolgált, hanem az anyagi helyzetére.Nagy mennyiségben alkalmazták tehát ezeket a sminktermékeket, viszont annál egészségtelenebbek voltak, mivel jód és bróm vegyületeket is tartalmaztak, ezek pedig hosszú távon megbetegedéseket okoztak.
Csak az iszlám birodalmi törekvések idején vált elterjedté a szilárd halmazállapotú ajakfesték, azaz a kenhető verzió. Az ajakrúzsokat ekkor már illatosították és kis tömbökké formálták, majd egy különleges tartóba tették. Körülbelül 1000 éve Kínában is fejlesztettek kicsit a rúzsokon: elkezdték felhasználni a méhek viaszával.
Ez jótékony hatással volt már az ajkakra, köztudott ugyanis, hogy a méhviasz, és a méz puhítja és táplálja a bőrt. Ezt a kínai rúzst különféle illatos olajokkal is keverték, így egy igazán kellemes krémmel színezhették ajkaikat a nők.

Felmerül a kérdés, hogy mégis miből készülnek ma azok a színezett ajaktermékek, melyeket mindenki ismer?

A rúzsok, szájfények továbbra iskülönféle színezőanyagokat, pigmenteket tartalmaznak, csak most már fokozottan figyelnek a különféle allergiás reakciókat és bőrirritációkat kiváltó anyagok kiszűrésére, ennek az óvatosságnak az eredménye volt egy időben az, hogy állatokon teszteltek számos terméket, mely mára már kezd elfogadhatatlan módszerré válni. A színezéshez továbbra is növényi anyagokat és különféle bogarakat használnak fel.
Ezeket elegyítik különféle olajokkal, viaszos anyagokkal, és bőrpuhító anyagokat, melyek felveszik a színezőanyagot és egyben olyan vitaminokat tartalmaznak, melyek ápolják és táplálják az ajkakat. A rúzsok és az ajakbalzsamok közti határ kezd elmosódni: korábban a rúzsok kizárólag a színezés, fedés funkcióját töltötték be, míg az ajakbalzsamok hidratálták és ápolták az ajkakat. Mára a határ elmosódni látszik, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a színezett termékek is tartalmazzanak olajokat, melyek táplálják, puhítják az ajkainkat.
Ettől függetlenül számos olyan terméket lehet találni a piacon, melyek károsak lehetnek az egészségünkre, főleg, ha napi szinten használjuk őket. Ezek a káros anyagok nem is az összetevőkkel kerülnek bele a termékbe, hanem a gyártósoron véletlenül. Sajnos a kutatások szerint a rúzsok 61%-ban található króm, alumínium, kadmium, ólom, és mangán, úgy, hogy azokat eredetileg nem akarták beletenni, így fel sem tüntetik az összetevők közt. Ezek viszont károsak lehetnek a szervezetünkre.
További veszélyforrást jelenthetnek a hamisítványok, hiszen egy veszélyes kozmetikum esetén az lenne az első lépés, hogy először az üzlethez, majd a gyártóhoz fordulunk. Viszont egy hamisítvány esetében, melyet az internetről rendeltünk egy no-name webshopból, ez nem igen megoldható. Komoly problémákat okoz a hamisítványok forgalmazása, melynek következtében számos vásárlónál bőrirritációk és súlyos allergiás reakciók léptek fel.
A gyártók arra buzdítják a vásárlókat, hogy ne higgyenek azoknak az eladóknak, akik nem tudják bizonyítani, hogy szerződéses kapcsolatban állnak a gyártóval. A legtöbb forgalmazó azt nyilatkozza, hogy csak és kizárólag a saját, hivatalos webshopjukban fogják forgalmazni a termékeiket, hiszen csak ezekért tudnak- és kötelesek garanciát vállalni.