Ezt az eszközt leggyakrabban a konyhai helyiségekben alkalmazzák. Az alufólia elmaradhatatlan kellék ott, ahol különböző ételek tárolására van szükség.
Sütéshez is gyakran használják, de az említetteken kívül, még számos dologban segíthet.
Az élettartamát tekintve, az alufólia a legrövidebb ideig tartó termék, ami alumíniumból készül.
Tekercsbe lehet beszerezni, ami kirándulások alkalmával és mindenféle étel tárolásához nagyon hasznos.
Ahhoz, hogy megjelenjen a boltok polcain, a készítőknek nem kis energiába kerül.
A gyártásához szükséges anyagot a bauxitot először kibányásszák, azután elég bonyolult kémiai átalakítás során nyerik a timföldet, majd ezt követően a tiszta fémet.
Mindkért energia, illetve erőforrás nagyon igényes feladat.
Az alumínium könnyen és jól lapítható, alakítható, ezért vékony lapot préselnek belőle, amit kedve szerint használhat fel sütéshez, csomagolásához vagy tároláshoz bárki.
Az alufólia egy újrahasznosítható termék, ennek ellenére a legtöbbször gondoskodás nélkül a kukába dobja az ember.
Az új termék előállításához képest, mindössze 5 % energia befektetésre van szükség, mivel anyagában megőrzi az előállítási energia 95 %. Ráadásul a műanyagokhoz képest többször is újrahasznosítható, beolvasztáskor nem romlik, szóval megmarad a minősége.
Akár arra is van mód, hogy újrahasználja ezt az eszközt, mivel le lehet mosni a használat után.
Ebben az esetben, ha az alufólia épségben marad, akkor egy kis mosószeres vízzel le kell öblíteni, majd megszárítani, kilapítani és már használható is. Viszont, ha nyers hús volt tárolva benne, akkor nem célszerű azt újra használni.
Akár még a cipője orrát is kitömheti vele, annak érdekében, hogy az megőrizze formáját.
Az alufólia segítségével kést és ollót is élesíthet. Ez úgy történik, hogy a kelléket több rétegűre kell hajtogatni, ezután azt át kell vágni néhányszor az átélesíteni kívánt eszközzel.
Az ezüst étkészlet is tisztán tartható az alufólia segítségével.
Egyszerűen csak béleljen ki egy serpenyőt vele, majd töltsön rá vizet és abban körülbelül 1 órán át áztassa.
Ezt követően csak simán mosogassa el és már csillognak is. Az alufólia a virágok megóvására, illetve annak nedvesen tartására is alkalmas.
A téli hónapokban a cserepeket tekerje be a termékkel, így nem fáznak meg az ablakban.
Pudingfőzés esetében is hasznára lesz, mivel ha kifőtt és beleönti egy kis tálkába, aztán lefedi ezzel az eszközzel, akkor nem lesz hártya a finomság tetején. Az alufólia a PVC burkolatokkal is képes csodát tenni.