Manapság nem meglepő a pollen allergiáról hallani, hiszen az egyik leggyakoribb allergiás megbetegedésnek bizonyul. A pollenindex.hu számos, hasznos információval várja azokat, akik szeretnének többet megtudni a témáról, esetleg időben akarnak informálódni a pollen helyzetéről. A népesség közel 20 százalékát érinti ez a probléma.
A tüneteket nem kifejezetten a virágpor váltja ki, amit a méhek hordanak virágról virágra, hanem a fák, füvek és egyéb növények apró virágpor szemcséi. Az országban körülbelül 250 típusú féle gyom pollenje vezethet allergiához. A pollenindex.hu oldalon részletsebben is megismerheti a témát és akár fel is készülhet a pollen szezonra még időben. Az egyik legismertebb példa a parlagfű, aminek egyetlen példánya is rengeteg pollen termelésére képes.
A szél több száz kilométeres távolságra is elfújhatja a pollent, így hát mondani sem kell, hogy akkor is ki lehet téve az allergiának, ha a közvetlen közelében nincs ilyen növény. Tudta, hogy Európa egyik legszennyezettebb országa a pollen terén épp Magyarország? A pollenindex.hu segítségével azt is megtudhatja, hogy a levegőben lévő pollen mennyiségét darab/köbméterben mérik, majd 4 kategóriába sorolják be. Viszont tudni kell azt, hogy ez a kategorizálás csak egy fajra érvényes. Akik érzékenyek a pollenre, nem tudják, hogy miként reagál a szervezetünk akkor, amikor a szezon ideje alatt a szabadban tartózkodik. Ezért is érdemes képben lenni a pollen naptár friss változataival, hiszen így felkészülhet arra, hogy melyik területen fenyegeti Önt a veszély.
A pollenindex egy olyan szám, amelyik segítségével megállapítható, hogy mekkora összpollen-terhelésnek teszi ki a szervezetét. A pollen naptárból megtudhatja, hogy melyik pollen jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségére. Ennek segítségével azonnal megtudhatja, hogy a parlagfű vagy esetleg egyéb növények okozzák az allergiás tüneteket. Az allergenitás fokát a pollen neve melletti csillagok jelölik.
Az egy csillagos enyhén allergén, a kettő közepesen, a három és négy csillag pedig azt jelzik, hogy erősen allergén a szóban forgó növény. Ezen módszer segítségével az is megoldható, hogy településre vagy régióra kiszámolhassa az összpollen-terhelés mértékét. Amennyiben szeretne többet megtudni a témáról, vagy úgy érzi, hogy rég látott már egy megbízható pollen naptár modellt, akkor itt az idő, hogy felkeresse a hasznos információkat és odafigyeljen a környezeti hatásokra, amelyek előidézhetik az allergiás reakciókat!
A kellemetlen tüneteket jobb megelőzni, mint kezelni, tehát merüljön el a témában a saját érdekében.