A kormány családbarát politikájának egyik újabb eleme az elmúlt hónapokban oly sokat emlegetett Babaváró hitel. Noha sokak számára nem teljesen egyértelmű, hogy milyen konstrukcióról is van szó, nem kell valami agyonbonyolított pénzügyi megoldásra gondolni.
Lássuk miről is van szó.
A Babaváró hitelt házaspárok igényelhetik, magyarországi lakcímmel. Kitétel továbbá, hogy a házaspár legalább egyik tagjának 3 éve, folyamatosan fennálló TB jogviszonya legyen és neki legalább 180 nap munkaviszonya legyen a hiteligénylés pillanatától (visszafelé).
A feleség 18 évesnél idősebb kell, hogy legyen, de még nem töltheti be a 41-et.
Akárcsak bármilyen más hitel esetén, itt is van hitelbírálat, és a Babaváró esetén is igaz az a kitétel, hogy amennyiben az igazolt havi jövedelem 500 ezer forint alatt van, akkor a hitelek össztörlesztője nem lehet magasabb a jövedelem 50 százalékánál, amennyiben pedig 500 ezer forint feletti a jövedelem, akkor a törlesztőrészletek a 60 százalékot nem haladhatják meg.

Ebbe természetesen a már meglévő hitelek részletei is beleszámítanak.
Jó-jó, ez eddig nagyjából úgy hangzik, mint bármely más hitel esetében. De akkor mitől is olyan jó a Babaváró hitel?
Nos, ahogy arra a nevéből már következtetni lehet, ez a hitel azokat célozza, akik a közeljövőben gyermeket-gyermekeket szeretnének vállalni és bizony számukra ez egy valóban jó konstrukció tud lenni.
Az igényelhető hitelösszeg 2 és 10 millió forint közötti, a futamidő pedig 5-től 20 évig terjedhet (az első gyermek megszületése után ez további 3 évvel meghosszabbítható).

Az első gyermek születése után a kölcsön automatikusan kamatmentessé válik a futamidő végéig, a második gyermek után a kölcsöntartozás 30 százalékát támogatásként az állam megfizetni, míg a harmadik gyermek érkezte után a 100 százalékot.
Ezt nagyon magyarázni sem kell, már egy gyermek vállalása esetén is messze a legjobb hitelkonstrukció ami elérhető (hisz 10 millió kölcsön után nagyjából 10,6 millió forintot fogunk visszafizetni), így azok számára, akik amúgy is hitelben gondolkodnak, és terveznek gyermeket vállalni, a lehető legjobb választás.

Azzal azonban számolni kell, hogy amennyiben mégsem születne gyermek az első 5 évben, akkor a konstrukció már közel sem ennyire impozáns, az addigi kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni (ez egy 10 milliós hitel esetén nagyjából 2 millió forint!) és a hitel 5 éves kamatperiódusúvá válik.
A Babaváró hitel tehát egy rendkívül jó konstrukció, de csak azok számára, akik a célközönsége.