Sokan vannak, akik nem rendelkeznek akkora jövedelemmel, vagy megtakarításokkal, hogy egy-egy nagyobb beruházást egyszerűen meg tudjanak valósítani. Nincs elég pénzük ahhoz, hogy amikor például elromlik az otthonukban a mosógép vagy a televízió, egyszerűen besétáljanak az elektronikai üzletbe, vagy felmenjenek a netre és vegyenek egy újat.

Mi a megoldás az ilyen helyzetekre?

Adódik a kérdés, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben. A válasz egyszerű, két megoldás van. Az egyik, hogy elkezdenek spórolni és amint rendelkezésre áll az összeg, megvásárolják a szükséges terméket. A másik, hogy személyi kölcsönből finanszírozzák a vásárlást.

Túl alacsony bevételek esetén hosszú hónapokba telhet a spórolás

Ha valaki hónapról hónapra él, lehet, hogy nem tud félretenni 10.000.- Ft-nál többet havonta. Így egy műszaki cikk megvásárlására akár 8-10 hónapot is várni kellene. Természetesen egy mosógép esetében nem kérdés, hogy nem szívesen vár ennyit a család. Egy televíziónál már felmerül a kérdés, hogy megéri-e kölcsönből vásárolni?

Tájékozódás és döntés

Egy ilyen helyzetben feltétlenül szükséges a megfelelő tájékozódás. Érdemes pénzügyi összehasonlító weboldalak, mint például az instacash.hu segítségével körülnézni, milyen feltételek mellett kaphatunk kölcsönt. A kalkulátor segítségével kiderül, melyik pénzügyi szolgáltató nyújtja a legkedvezőbb feltételeket. Ha megvan a legjobb ajánlat, akkor kell végiggondolni, érdemes-e a felszámított kamatok dacára is kölcsönből vásárolni az adott terméket, legyen az TV vagy mosógép. Esetleg érdemes körülnézni, hátha olcsóbb az áruházban nyújtott kamatmentes részletre vásárolni ahelyett, hogy kölcsönt vennénk fel.

Arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne adósodjunk el olyan formában egy műszaki cikk vásárlásakor, hogy még akkor is fizetjük a részleteket, amikor már az adott termék rég elavultnak tekinthető, vagy már nem is működik.