Az élet nem mindig egyszerű, de ha vannak boldog pillanatok, amelyek humorral és pozitívummal töltődnek fel, akkor biztosan mindenki könnyebben átvészeli a nehézségeket. Mi sem jobb példa erre, mint a közismert Öröm ABC - Horváth Nikoletta műve. 2014-ben ő lett az Év Embere.
Egy olyan ritka betegséggel vette fel a harcot, amelyből adódóan elvesztette a látását és napi szinten meg kell küzdenie a vizsgálatokkal. Azonban az élet iránti szeretet nem múlt el részéről, hiszen folyamatosan küzd és harcol. Az egyedi, pozitív világszemléletnek köszönhetően tehát megszületett az Öröm ABC - Horváth Nikoletta jóvoltából. A könyv a népszerű blogból kínál betekintést az olvasók számára. Egy olyan gyűjteményről van szó, ami Nikoletta írásait gyűjtötte össze azzal a céllal, hogy mások is erőt meríthessenek belőlük. A könyv a Szülőföld Egyesületsegítségével jött létre, valamint a Pannon Lapok Társasága is támogatást nyújtott a folyamatban.
Az író szerint a struktúra valóban egy ABC-re hasonlít, és a blogon található gondolatokat tartalmazza, néhány olyan vallomással, amelyet kifejezetten az Öröm ABC - Horváth Nikoletta kötetbe szánt az író. Az írások életre keltek egy-egy csodás illusztráció révén, melyet Laki-Zágon Noémi készített el. Aki szívesen elolvasná Nikoletta írásait blog formájában is, annak nagyon egyszerű a dolga. Mindenki ismeri már a Vak Vagány blogot vagy Facebook oldalt, ahol betekintést lehet nyerni egy ember mindennapjaiba, gondolataiba és véleményeibe.
Arról is olvashat, hogy mit érzett a szerző, mikor elvesztette a látását. A blogból kiderül, hogy mindez olyan hirtelen történt, hogy még idő sem maradt elbúcsúzni a látástól. Nikoletta így ír a vakságról a blogjában: „A vaksággal csak viccből foglalkoztunk néhanapján a suliban. Ki mer például az utcán becsukott szemmel közlekedni?
Nagyot nevettünk egymás bátortalanságán, és pár perces próba után megkönnyebbülve nyitottuk ki szemünket, hogy lelkünkig hatoljon a csodálatos fehér fény. A fény, amely már több mint tíz éve nem simogatja a retinámat.” A Vak Vagány blog egyik főszereplője Lili, a kutya, akihez a szerzőt mély szálak fűzik.
Bár sosem látta őt, mégis egy örökre szóló barátság alakult ki közöttük. Aki szeretné rendszeresen követni a Vak Vagány bejegyzéseket, az megteheti úgy is, hogy a Facebook-on követi a blogot. Így minden friss bejegyzés azonnal Ön elé kerül és elmerülhet egy teljesen más világban. Megismerheti egy olyan ember gondolatait, aki folyamatosan a jó dolgokra koncentrál és hihetetlen lelki erővel bizonyítja be, hogy nagyon sok múlik az akaraton!