Az étrendkiegészítők a 21. században gyakorlatilag pótolhatatlanná váltak. Az igény, mely életre hívta őket a szükség volt, hiszen jelenlegi világunkban a természetes táplálékaink vitamin, ásványi anyag tartalma olyan drasztikus mértékben csökkent, hogy hiába táplálkozunk egészségesen, nem vagyunk képesek elérni a megfelelő hatásfokot.
A gyümölcsök, zöldségek még akkor is hordozzák a tápanyaghiányos föld nyomait, ha organikus környezetből kerültek az asztalunkra. Abba jobb nem is belegondolni milyen úton jutnak el a húsok a tányérunkig, s ez csak két kiemelt példa a több ezer tény közül. Az étrendkiegészítők létjogosultsága tehát nem is kérdés.
A táplálkozás a legnagyobb felelőse annak, hogy milyen a külső megjelenésünk, az erőnlétünk, a formánk. Ahhoz, hogy szervezetünk ne kapcsoljon katabolikus, izombontó üzemmódba figyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű, és minőségű fehérjét vigyünk be a rendszerünkbe. Emellett a vitaminok, ásványi anyagok, anyagcsere pörgetők is fontos szerephez jutnak étkezésünkben. A maximális hatásfok elérésének érdekében az étrendkiegészítők alkalmazásával tudunk a leggyorsabban eredményeket elérni.
Tévedés az az állítás, hogy étrendkiegészítőkre csak napközben, az edzést megelőzően, majd azt követően van szükségünk. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a regeneráció legalább olyan lényeges momentum a fejlődésben, mint maga az edzés.
A megfelelő minőségű, mennyiségű pihenés szükséges ahhoz, hogy szervezetünk értelmezni, analizálni tudja a testet ért impulzusokat, s azok függvényében képes legyen beindítani az anabolikus folyamatokat. Ehhez viszont elengedhetetlen az alvás, mely nem napi hat óra forgolódásból kell, hogy álljon. Az alvási ciklus prioritása oly mértékben kiemelkedő, hogy a rengeteget edző, ám regenerációra időt nem hagyófanatikusok hamar a túledzettség csapdájába esnek, amiből kimászni hatalmas feladat, s nem kevés áldozattal jár.
A megfelelő mennyiségű pihenés tehát csak rajtunk áll. De a minőségi pihenésért is tehetünk pár lépést. Az étrendkiegészítők ugyanis ilyenkor is óriási szolgálatot tehetnek nekünk. A regeneráció ugyanis nagymértékben felgyorsítható, megkönnyíthető olyan anyagok plusz bevitelével, melyek segítik, támogatják az anabolizmust, az izomépülést, a fejlődést, s elősegítik a pihentető alvást is.
Az ilyen étrendkiegészítők alkalmazásával maximalizálni tudjuk az alvási ciklusunk „teljesítményét”, melynek hatására pár hét után tapasztalni fogjuk, hogy a regeneráció milyen csodákra képes. Nem csak kipihentebbnek érezhetjük magunkat, hanem energikusabbnak az edzések során, s aktívabbnak a hétköznapi életben.